Az “Év vadvirága” 2019-ben a magyar zergevirág

A beérkezett szavazatok alapján az Év Vadvirága 2019-ben a magyar zergevirág (Doronicum hungaricum) lesz. A szavazatok 47%-ával maga mögé utasította a tündérfátyolt (32%) és a macskaherét (21%) is.

 

Magyar zergevirág (Doronicum hungaricum)
 
47% (649 szavazat)
Tündérfátyol (Nymphoides peltata)
 
32% (439 szavazat)
Macskahere (Phlomis tuberosa)
 
21% (296 szavazat)
Total votes: 1383

 

Bár sokan biztosak voltak a nevével és megjelenésével is kitűnő tündérfátyol győzelmében, mások bíztak a kevésbé feltűnő, de természetvédelmi szempontból kiemelt fontosságú macskahere elsőségében, a magyar zergevirág mégis a szavazás elejétől fogva végig messze a legtöbb szavazatot kapta.

A magyar zergevirágot a többi jelölttel együtt az ősz során bemutattuk. Már tudjuk róla, hogy száraz, nyílt tölgyesek, erdőszegélyek növénye, hazánkban elsősorban a Dunazug-hegyvidék környékén, leginkább talán a Vértesben, valamint a Mátrában és a Bükkben fordul elő. Máshol már kimondottan ritka, így a Mecsekben, a Mezőföldön és a Duna–Tisza-közén csak igen elszórtan található meg. Európában is csak kis területre korlátozódik: a Kárpát-medencén kívül a Balkán-félsziget keleti felén található meg elszórtan Észak-Görögországig.

Azt is tudjuk, hogy hazai és nemzetközi ritkasága miatt hazánkban 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

És azt is, hogy hazánkban és a környező országokban a nemzetség több rokon faja is előfordul. A hegyvidéki fajok – nevükhöz méltóan – valóban sziklaszirtek, hasadékok növényei. De sokan valószínűleg kerti dísznövényként is találkoztak már velük.

Fotó: Barina Zoltán

Mikor láthatjuk a magyar zergevirágot? Áprilisban már előjönnek a magyar zergevirág jellegzetes tőlevelei, majd hamarosan nagyméretű sárga virágai is megjelennek. Igyekeznünk kell, mert május végétől már alig láthatunk majd virágzó példányokat!

Zergevirág csoport

Fotó: Farkas Sándor

Kövessék az Év vadvirága facebook-oldalát, ahol segítséget adunk a növény különböző állapotokban való megismeréséhez. Ugyanitt várjuk a magyar zergevirágról beküldött friss készítésű fotókat, melyek közül a legjobbakat díjazzuk!