Vadvirág-hírek: Jön az Év vadvirágzása!

Az Év vadvirága kampánya során a többi jelölt mellett már bemutattuk a kockásliliomot (Fritillaria meleagris) és beszámoltunk arról, hogy is lett a 2016-os év vadvirága.

Most, hogy a tavasz visszavonhatatlanul közeleg, lassan aktuálissá válik, hogy a növényt élőben is megcsodálhassuk. Addig még van egy kis időnk, hogy minél többet megtudjunk a növényről. Nem olyan régen jelent meg Kulcsár László: Sárvár környékének védett növényei című könyve, melynek címlapját a kockásliliom fotója díszíti és a kötetben a növény leírását, fotóját és Sárvár környéki elterjedését is megtalálhatjuk, számos más faj bemutatásával egyetemben. A kötet a szerzőtől megrendelhető.

A kockásliliom került a Természet Világa márciusi számának címlapjára is, és a lapszámban megjelent cikkben sok érdekességet megtudhatunk a növényről gyógyító hatásától a horvát címer rejtélyéig. A Honismeret hamarosan megjelenő számában és a  Földgömb magazin áprilisi számában is találkozhatunk a kockásliliommal.

 

Virágzó kockásliliomok a Fitoland belvárosi áruházában

 

És, hogy a növény tényleg nem csak papíron létezik: az idei évben is több kockásliliom-túra várja az érdeklődőket több helyszínen. Elsőként, március 18-án a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervez kockásliliom-túrát Zalabér mellé. Kicsivel később, április 2-án, az Őrségi Nemzeti Park kockásliliom-túrája Csákánydoroszlóról indul. Ugyanezen a napon, az ország keleti határán is lesz kockásliliom-túra Márokpapi mellett a Csiperke Erdei Iskola és Tábor szervezésében.

Hús-vér, azaz szilárdító és szállítószövetekből álló élő kockásliliomért nem is kell feltétlenül messzire utazni és várakozni sem. Budapesten a Soroksári Botanikus Kertben a növények már bimbósak, láthatjuk a város szívében Füvészkertben, a Vácrátóti Botanikus Kertben és hazánk számos más botanikus kertjében – ahol nem csak más kockásliliomokkal, de nagyon sok más kora tavaszi virágzású növénnyel is találkozhatunk.

És aki nem szeretné kivárni a bimbók kinyílását sem, annak jó hír, hogy a kerti termesztésű kockásliliomok már virágoznak! A Fitoland belvárosi áruházában korlátozott mennyiségben kaphatók cserepes kockásliliomok, így lakásunk ablakába vagy kertünkbe is beköltözhet az év vadvirága.

 

Élményekben gazdag túrákat, kertlátogatást és olvasást kívánunk!