Melyik faj legyen jövőre, 2016-ban az év vadvirága?

A szavazás 2016. január 11-én lezárult.

 

Medvehagyma (Allium ursinum)

Elsősorban üde erdőkhöz kötődő, atlantikus elterjedésű növényünk.

Hazánkban legnagyobb állományai a Mecsekben, a Bakonyban és a Gerecsében találhatók, de a Zempléntől Sopronig, a Szigetközig és Zaláig szórványosan sokfelé előfordul.

Április közeptől májusig virágzik.

Könnyen szaporítható növény, hazánkban azonban nagyban gyűjtik vadon, innen kerül a piacokra, kereskedőkhöz, éttermekhez. A populációk fennmaradását nem csak a közvetlen gyűjtés, hanem az ezzel járó taposás, zavarás, kíméletlen pusztítás is veszélyezteti. Ennek köszönhetően már szerepelt a 3 választható növényfaj között az Év vadvirága 2015-ös szavazásán is, de akkor a tollas szegfüvekkel szemben alulmaradt. Nem védett faj.

Fotó: Farkas Sándor

 

Nagyezerjófű (Dictamnus albus)

Ritkás tölgyesekben, bokorerdőkben, erdőszéleken előforduló erdőssztyepp-faj.

Hazánkban a középhegységi területeken, Zempléntől a Balatonig gyakori, a dombvidékeken szórványos elterjedésű, míg az Alföldön kimondottan ritka.

Május-júniusban az első meleg nyári napoktól találkozhatunk virágzó példányaival.

Alföldi élőhelyei nagyon megfogyatkoztak és a Középhegység területén is folyamatosan csökken az élőhelye a beépítések, belterületbe vonások következtében. Védett, értéke 5 000 Ft. 

Fotók: Farkas Sándor

 

Kockásliliom (Fritillaria meleagris)

Mocsárrétek növénye.

Hazánkban az Északi-középhegységben, a Délnyugat-Dunántúlon és a Dráva-síkon fordul elő, igen szórványos elterjedésű. A Kárpát-medence központi részén Párkány (Štúrovo, Szlovákia) mellett találkozhatunk vele.

Különösen nedves élőhelyéhez képes szokatlanul korán, április-májusban virágzik.

Ritka és veszélyeztetett növényfajunk, fokozottan veszélyezteti élőhelyeinek feltörése, beszántása, mely populációi pusztulását okozza. Védett, értéke 50 000 Ft.

Fotó: Toldi Miklós

 

Turbánliliom (Lilium martagon)

Bükkösökben, gyertyános-tölgyesekben, időnként szárazabb tölgyesekben is előforduló liliomfélénk.

Hazánkban a Középhegységben és a Dunántúlon is elterjedt, az Alföldön jóval ritkább.

Nyáron, június-júliusban virágzik.

Bár sokfelé előfordul, általában csak szálanként jelentik meg és virágzó példányaival ritkábban találkozhatunk. Sok helyen a túltartott vadállomány veszélyezteti. Védett, értéke 10 000 Ft.

Fotó: Farkas Sándor