Az “Év vadvirága” 2016-ban a mocsári kockásliliom

Véget ért a véres küzdelem az év vadvirága címért

Az Év vadvirága 2016-ban 

A mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris

 

A leadott 1283 szavazatból 516-ot szerzett (40,22%), második lett a nagyezerjófű 290 szavazattal (és 22,60 %-kal), harmadik a turbánliliom 261 szavazattal (20,34 %) és tisztesen helytállt a medvehagyma 216 szavazattal (16,84 %).

Akár ilyen röviden is zárhatnánk a 2016-os Év vadvirága szavazást, de erre különösen igaz, hogy nem a cél, hanem az út a fontos; mi sem tartanánk meg magunknak az út boldogságát, hanem beszámolunk erről az alábbi werkposztban.

A beérkezett javaslatok feldolgozása után a szavazást november 20-án indítottuk és hirdettük meg. Jöttek szépen a szavazatok, már másnapra 100 fölött jártunk. Nagy örömünkre a szavazást lelkesen fogadták, valaki például nagyon szerette volna, ha a turbánliliom nyer a szavazáson, ezért november 25-én (reggel fél 8 és negyed 10 között) összesen 45 szavazatot adott le a növényre ugyanarról a gépről – ami technikailag is szép teljesítmény (1. ábra). Sajnos a lelkesedése abbamaradt, pedig ekkora lendülettel még lett volna esélye a turbánliliomnak.

1. ábra 

Másnap, november 26-án jelent meg a jelölteket bemutató első posztunk a kockásliliomról. Köszönhetően annak, hogy a poszt egy rövid ideig az indexen is kint volt, 2231-en olvasták, legalábbis kattintottak rá. Ez meglátszott a szavazatok számában, hiszen aznap estére már 800 fölött járt a szavazatok száma, túlszárnyalva a korábbi évek eredményeit. A következő fajt bemutató poszt a turbánliliomról jelent meg, amiben – hogy élénken tartsuk az érdeklődést – bevetettük az egyik csodafegyvert, amivel mindent ellehet adni (a gyereket). Ezt a posztot már csak 186-an látták és a november 28-tól csordogáló szavazatok ütemében is csak pici ugrás volt érezhető. Mint ahogy a medvehagymáról írt anyag sem hozott látványos változást, csak egy hangyalépcsőt a grafikonon, főleg a kockásliliom görbéjén. Mi tagadás, szegény nagyezerjófűről már csak becsületből írtuk meg a bemutatót, mégis kicsivel több hatása volt, mint az előző kettőnek. A csalódottság miatt a facebooknövényhatározó csoportjába is csak később, december 28-án került ki a poszt és meglepetésre ez elég volt arra, hogy a hajrában a nagyezerjófű beelőzze a turbánliliomot, ami decemberben nagyon mostoha sorsú volt, alig érkezett rá újabb szavazat.

Mocsári kockásliliom Turbánliliom Medvehagyma Nagyezerjófű

 

Mindezt Németh Andrásmár december 2-án megjósolta hozzászólásában (amit csak nemrég olvastam), hogy az első poszt választásával el is döntöttük a szavazást. Pedig nem akartuk, mi sem a kockásliliomnak szurkoltunk.

Megnézve a szavazás állását a kezdetektől a szavazás zárásáig, azt látjuk, hogy végig toronymagasan a kockásliliom vezetett (2. ábra) és kisebb kilengések után november 29-re (9 nappal a szavazás indulása után) szinte nem változtak az arányok.

2. ábra Szavazás állása a szavazás folyamán

Szerencsére azért a szavazás vége sem maradt izgalom nélkül. Mivel a szavazást csak január 11-én zártuk le, egészen addig érkeztek a szavazatok (napi 10–15). A meglepetés akkor ért, mikor egy másik blog eredményt hirdetett helyettünk az Év vadvirága szavazásban.

Szép volt, jó volt, köszönjük a leadott szavazatokat, a biztatást és érdeklődést!

Köszönjük az aktív közreműködést, melyért Topits Judit és Vértesi Eszter jutalma a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításaira szóló belépő.

A szavazás lezárult, de ne feledjük: a mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) éve most kezdődik! Óvjuk, védjük, ismertessük meg minél többekkel!

Mi pedig levonjuk a szavazás tanulságait, a következőt igyekszünk ügyesebben lebonyolítani, az elejétől a végéig.

Barina Zoltán