A megfigyelt hóvirágok

A hóvirág mostanra átadja helyét más tavaszi virágoknak, már csak itt-ott találkozunk egy-egy megkésett virágzó példánnyal. Ezért úgy döntöttünk, eredményt hirdetünk a Hóvirágfigyelő játékban. Nagy örömünkre rengeteg szép és változatos képet kaptunk, nem csak a kikeleti hóvirágról, ami idén az év vadvirága, hanem hasonló fajokról is.

 

Az első beküldő Gálik László, Tavasz című képével, az első vadon növő kikeleti hóvirágot pedig Göller Zsófia fotózta (Tavasz első hírnöke, Zalaszántó). Mindketten egy-egy belépőt nyertek a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításaira.

ELSŐ BEKÜLDŐ ELSŐ VADON NÖVŐ KIKELETI HÓVIRÁG
Gálik László Tavasz Göller Zsófia Tavasz első hírnöke (Zalaszántó)

 

A legszebb „családi” fotóként Halász Alexandra Belső fény című képét, míg nagycsaládos kategóriában Fülöp Veronika Erdei kislámpások című képét díjazta a zsűri. Ők tárlatvezetést nyertek a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytárának gyűjteményeiben, ahol többek között hóvirágok 200 éves préselt példányaival is megismerkedhetnek.

 

"CSALÁD" "NAGYCSALÁD"
Halász Alexandra Belső fény Fülöp Veronika Erdei kislámpások
A koratavaszi napfény szinte vízszintes sugarai átvilágítottak a hóvirágok százain, ettől még varázslatosabb lett a látvány a Dunaújváros mellett húzódó Duna-parton és a szigeten. A dátumon is látszik, régebbi a fotó, de a sok hóvirágos képem közül ez maradt a kedvenc. Tényleg, mint a "kis lámpások", a hosszú, sötét tél után, elsőként adnak fényt, színt a természetnek, ezek az apró kis vadvirágok...

 

 

 

Kevesen tudtak elfogulatlan leírást adni a fotótémául választott gyönyörű virágokról, közülük is kiemelkedik azonban Dohovits Ágnes tevőleges együttérzése, mellyel Please protect me! című képét egészítette ki: Egy szegény kis hóvirág kitévedt a murvára. A fűtől mindössze pár cm-re volt, de a figyelmetlen emberek eltaposták. Megtámasztottam egy kis bottal, éreztetve vele, számomra ő is ugyanolyan fontos, még ha „rossz helyre született” is. Jutalma Múzeumunk évkönyvének legfrissebb száma, benne izgalmas írásokkal az itt folyó kutatásokról, kiállításainkról, az Apolló-lepkékről, az 1956-os múzeumi tűzvészről és más érdekességekről.

 

 

A zsűri múzeumunk kiállításaira szóló családi belépővel jutalmazta Gubek Rebeka pompás hóvirágról (Galanthus elwesii) készült fotójához kapcsolódó leírását: „A kedvenc növényem a hóvirág. A játszótéren minden évben lehet látni. Az anyukám felkeltette a figyelmemet erre a fotópályázatra. Nem is mondhattam volna mást, mint hogy-hát persze!-(ezt mondtam) rögtön elmentünk a játszótérre. De sajnos nem találtunk semmit. -Majd holnap!-ha nem ma, akkor majd holnap. Ez így szokott lenni. Holnap már találtuk nem is egyet, hanem már százat is! De még nem nyíltak ki. Jövő héten már megtaláltuk a legnagyobb virágot! Szép volt, kecses, és az első.”

 

Hozzá hasonlóan sokan küldtek be képeket a pompás hóvirágról, ami kertekben jóval gyakoribb, mint a kikeleti hóvirág. A zsűri külön elismerésben részesíti Nagy Jánost a feltöltött képeket kísérő felismerésért: „Az általam küldött képek a Galanthus elwesii-t ábrázolják .... azaz vissza mindegyik, hiszen a nivalis az év vadvirága.

 

KÜLÖNDÍJ
Versenyen kívül, a zsűri egy hétvégi fagyizással jutalmazza Barina Lillát, mint a legfiatalabb, kikeleti hóvirágról képet beküldő játékosunkat.

 

A díjazott és további válogatott képek a Hóvirágfigyelő - GALÉRIA oldalon nézhetők meg.

 

A hóvirágfigyelő játék idén véget ért, de ne adjuk fel, a hóvirág még élvezi a tavaszi napfényt és meleget, kiváló alkalmat szolgáltatva arra, hogy alaposan megfigyeljük terméseit, magjait és leveleit is.

 

További sikeres és kellemes hóvirágvadászatot kívánnak mindenkinek a szervezők!